Vinaři




ALSASKO - DOMAINE LOEW - WESTHOFFEN
Pod taktovkou Etienne a Caroline Loew (jejichž učitelem je velikán naturálního vinařství Pierre Frick) vznikají v okolí malebného Westhoffenu (20km od Strasbourg) kouzelná vína s mnohdy harmonickým zbytkovým cukrem (celkově převažují nad suchými víny), nižším alkoholem a úžasnou minerální linkou.  Na půdě ze slínu (červený a černý) a vápence vznikají precizní alsaská vína vyrobená v maximálním souladu s okolím. Vinařství hospodaří biodynamicky na 12 ha (DEMETER).  Výroba vína i zrání vína se odehrává v pozoruhodném stavení z 18. století. Hrozny kvasí v nerezu, následuje krátkodobý kontakt se slupkami, zrání v použitém dřevě. Síra je použita v malém množství před lahvováním. 


BEAUJOLAIS - CHATEAU BEL AVENIR - VILLENFRANCHE SUR SAONE
Starý zámek z 19. století je obklopen 12 ha vinic, kde hospodaří opravdu osobití vinaři - Florian Looze a Cyril Alonso. Oba jsou zakladateli rebelantské organizace 
P-U-R (Production unique Rebelle) jejíchž hlavní myšlenkou je vyrábět vína bez manipulace, bez jakýkoli zásahů zkrátka vína živá (minimálně siřená). Vinařství sídlí mezi Burgundskem a Beaujolais (La Chapelle de Quinchay). Věnují se odrůdě Gamay a Chardonnay, dále Pinot Noir či Gamaret (obojí mladé výsadby). Při výrobě vína minimálně používají dřevo – spíše nerez či hliněné nádoby. Dle slov vinařů dřevo někdy parazituje na víně a ničí jeho šťavnatost, energii a lehkost. Vína jsou z mladých výsadeb (Chardonnay 15 let) i velmi starých keřů (Gamay až 85 let). Nepoužívají umělé kvasinky a minimálně vína síří (většina cuvée jez bez přidané síry).


BORDEAUX - CHATEAU LE PUY – ST.CIBARD
Rodina Amoreau vlastní usedlost s vinicemi od roku 1610 (přes 400 let). Netradiční podnik na Bordeaux, který se vymyká výrobě "obludných" vín, která jsou plná nového dřeva. Podnik vyrábí vína dle historických postupů. Současný vůdci Jean Pierre a Paul vyrábějí vína přírodním způsobem (ruční sběr, nízké výnosy – 35hl/ha, spontánní fermentace) bez použití nového dřeva a bez přidané síry. Vína kvasí ve foudre nebo betonu, dlouho leží v použitých barrique sudech za občasného promíchávání (od 12-24 měsíců). Zpracovávají především Merlot (až 85 let staré keře), dále trochu Cabernet franc a Cabernet Sauvignon, Carmenére. Pro bílá vína Semillon. Na vinicích i ve sklepě pracují biodynamicky (striktně dodržujíc lunární cyklus měsíce pro určité operace).  Obhospodařují vinohrad „Les Rocs“ – plošinu, která má stejné terroir jako ty nejlepší lokality v Pomerol či St.Emilion (hlubší jílovito vápencové a křemičité půdy). 

JIHOZÁPADNÍ FRANCIE - MAS DEL PÉRIE - CAHORS
Mladý vinař z kraje Causse pěstuje od roku 2006 na svých vinicích především odrůdu Cot = Malbec, dále poté Tannat. Místní terroir je probouzeno biodynamickým hospodařením. Dle vinaře tento způsob práce na vinicích i ve sklepě napomáhá posílit půdu a podporuje zdravé hrozny, diverzitu ve vinicích, zkvalitnění okolního života atd. Půdy jsou směsí bílých a červených jílů na vápenci.  Vinohrady leží ve vyšší nadmořské výšce 320 m. Produkce jemný, živých nádherně šťavnatých vín zobrazující krásu odrůdy Malbec. Certifikace DEMETER.

JURA - DIDIER GRAPPE -ST.LOTHAIN
Didier Grappe pochází ze St.Lothain nedaleko Poligny. Hospodaří na 1,5 ha (většinu tvoří Savagnin a Chardonnay). Pracuje přírodně bez použití zkrášlovadel ve sklepě i vinici. Vína jsou minimálně sířena (do 30mg/l celková síra)! Didier vyrábí  tradiční oxidativní styl vín, ale jeho srdce tíhne k vínům dolévaným - ouillé. Hospodaří na vinohradech okolo vesnice St. Lothain na 3 parcelách - Novelin, Champs rouge a Longefin. Vinohrady rostou na terroir z červeného a šedého slínu. Od roku 2007 Ecocert


JURA - LA MAISON DE ROSE - ST.LOTHAIN
Rodinné vinařství o 3 ha v severní části Cotes du Jura ve vesnici St.Lothain (nedaleko Poligny). Zdejší terroir jsou slínové půdy (černá, šedá) s vápencovou sutí a jílem v podkladu. Vína od Dominique Grand skvěle zobrazují terroir severní Jury -  s notnou dávkou kamenitosti až slanosti (především Savagnin). Pěstování tradičních odrůd a výroba především vins ouillé. Používání starých dubových sudů (350l) a barrique. V bio režimu obhospodařují vinohrady Saugeot (Chardonnay, Pinot noir) a Novelin (Savagnin, Chardonnay).  Certifikace AB.


JURA - DOMAINE DES RONCES - ORBAGNA
Tradiční rodinné vinařství jehož počátek se datuje do 1950 vlastní 6ha vinic v jižním cípu Cotes du Jura – vesnice Orbagna. Hospodaří biodynamicky na vinicích i ve sklepě (od roku 2010). Specializuje se na oxidativní (Savagnin), ale i červená vína (především Pinot noir, Trousseau a Poulsard). Půdy jsou na šedých slínech s vyšším podílem jílu. Vlastní známý vinohrad En Cachette (jako Labet nebo Ganevat) .
Ruční sběr hroznu, spontánní fermentace bez selektovaných kvasinek, použití starého dubového dřeva (staré sudy a foudre) pro kvašení, následné zrání vína v použitých barrique . U bílých vín zrání od 1-6 let (vin ouillé i vin jaune). U červených vín tradiční vinifikace (pigeage, remontage apod.) a zrání v barriques (12 měsíců). 
Certifikaci DEMETER vinařství získá v roce 2017.

JURA - VALENTIN MOREL, LES PIEDS SUR TERRRE - POLIGNY
Vycházející hvězda regionu Jura, Valentin Morel, převzal rodinné vinařství (v roce 2014 poté, co vystudoval nejvyšší stupeň francouzského práva ve Strasbourgu). Místo kariéry špičkového právníka se rozhodl pro návrat do rodného Poligny, kde začal obhospodařovat 6 ha vinic dle zákonů biodynamiky (použití rostlinných preparátů, vlastního kompostu apod.). Na vinicích se pracuje ekologicky (zatravnění vinic, velká biodiverzita rostlin, striktní zákaz chemikálií), ve sklepě pak přírodně, s minimálními zásahy při výrobě vína (autochtonní kvasinky, spontání kvašení, síra v malém či žádném množství před lahvováním). Pro kvašení a zrání kombinuje použité dřevo nebo nerezové či betonové tanky. Vína nejsou čeřena ani filtrována.

JURA - DOMAINE PIGNIER - MONTAIGU
Rodinné vinařství založeno v 18. století (dnes funguje pod taktovkou Antoine a Jean Etienne Pignier) sídlí v usedlosti Celiier des Chartreux (zde naleznete i archivní sklep ze 13.století) v malebné obci Montaigu. Hospodaří na 15 ha biodynamicky v okolí vesnice Montaigu. Od roku 2002 nese vinařství oficiální certifikaci DEMETER. Na vinicích a ve sklepu pracují bez zásahů a chemie (vína nečiří, nefiltruje se,  minimální či žádné použití síry). Vína jsou velmi osobitá a charakterní, skvěle zobrazují terroir. Věnují se především odrůdě Chardonnay a Savagnin. Patří k pionýrům biodynamické produkce v celém regionu!

LANGUEDOC ROUSSILLON - 
DOMAINE MAMARUTA – LA PALME
Marc Castan založil vinařství v roce 2009. Rozhodl se využít potenciál zděděných a neobdělávaných vinic po otci a praotci (až 80.let staré výsadby). První rok organika a druhý rok již pouze naturální vína a biodynamika na vinicích i ve sklepě. Sídlo vinařství je v La Palme, domoviny Carignan, Grenache či Macabeu . Velmi nízké výnosy 25 hl/ha ze starých vinohradů.  Síra před lahvováním nebo vůbec (max 30mg/l celkové síry). U většiny vín krátké nakvašování hroznů (ve skle glass fibre nebo foudres), bez přetáčení a ponořování matolinového klobouku. Zrání ve starém dřevě (600l nebo barrique).  Certifikace AB. 


LANGUEDOC ROUSSILLON - LES CLOS PERDUS- PEYRIAC DE MER
Majitel vinařství Paul Old hledal další směr života(dříve baletní tanečník a částečný vinař v Austrálii)a jeho inspirace přišla v roce 2003 při návštěvě regionu Roussillon. Vinař si zamiloval výjimečné terroir a vinohrady plné starých keřů v oblastech Corbiéres Maritime,  High Corbiéres a Agly Valley. Toužil probudit tamní potenciál, podílet se na rozvoji diverzity a vyrábět opravdová vína. Paul a jeho tým (celkem 5 členů) obhospodařuje 20 ha v režimu biodynamiky. Bílá vína podléhají odzrnění, přímému lisování a kvašení v inox nebo dřevěných sudech, pro vyšší šarže kontakt se slupkami, pro červená vína 15 – 40 dní fermentace (vždy část celých hroznů), ležení na jemných a hrubých kalech v dubové sudech o objemu 500 či 600 l kde vína i zrají.

LANGUEDOC ROUSSILLON - MAS DES CAPRICES  - LEUCATE
Mireille a Pierre Mann, původem z Alsaska, vlastní 15 ha vinic, které obdělávají v režimu biodynamiky (od roku 2009 vlastníci známky Biodyvin). .  Pro kvašení používání glass fibre (kvašení a macerování) a concrete eggs,  fermentace a následné zrání na kalech), starší dubové sudy či barrique (zrání pro červená vína). Síra je aplikována před lahvováním. Filtrace jemná nebo bez filtrace.  Hospodaří v Leucate (mezi Narbonne a Perpignan, zde strmé vápencové útesy). 12 ha vlastní v přímořském a vnitrozemském regionu Fitou, dále pak Corbiéres nebo také Muscat Riversaltes. Od roku 2015 je vinařství členem Rennaissance des Apellations







zpět
Copyright © 2017 SKLENKA FRANCIE