Champagne

Rozloha vinařského regionu je pouhých 30.000 ha nicméně věhlas šumivých je celosvětový. Značka Champagne dnes znamená symbol luxusu a neobejde se bez ní žádná významnější událost. V této oblasti nalezneme některá významná města francouzské historie jako Remeš nebo Epernay. Oblasti se říká "duše s srdce Francie".  Historie regionu sahá až do římské kolonizace a Římané byli první, kdo zde vysadili vinnou révu. Region je centrem válečných konfliktů již od svého počátku(území dobývali Frankové, Gothové nebo Burgunďané). Trdí se, že město Epernay bylo za svou historii vypáleno přes dvacetkrát. 
Od 5.století je již Remeš místem korunovace francouzských králů a obliba místních vín začala stoupat. Podporu místní víno získávalo i od panovníků - Ludvík XIV.("král slunce") o něm prohlásil - "šampaňské je jediné možné pití".
Rozvoj regionu významně podpořil mnich Dom Pérignon (1638-175), který začal používat spojení korku a drátěného košíčku, metodu druhé fermentace nebo mísení různých druhů vín, vymyslel vertikální lis a další.  Významné momenty přišly pro tento vinařský region ve 20.století, kdy došlo k několika vzpourám a demonstracím místních vinařů proti nekvalitní produkci jejich kolegů. Konflikt nakonec řešily vojenské jednotky. Následovali chudé roky (1.a 2.světová válka, hospodářská krize ). Po těchto letech následoval vzestup a vlna popularity. Dnes je Champagne nejznámějším vinařským regionem a jeho popularita neustále stoupá (ročně se prodá cca 300 milionů lahví).

VÝROBA CHAMPAGNE
1.mísení vína (víno z různých parcel a ročníků)
2.druhotné alkoholové kvašení (přidání TIRÁŽNÍHO LIKÉRU - směs vína, kvasinek a cukru. Plnění vína do lahví a uzavření vína korunkovým uzávěrem, uložení do sklepa, kde dojde ke kvašení 10-60 dní)
3.Remuage (konec druhotného kvašení a uložení do stojanů - pupitres, dojde k setřásání vytvořeného sedimentu)
4.Zrání vína na kvasinkách(rozklad kvasinek, které dávají vínu chuť a buket)
5.Dégorgement(odstranění sedimentu z hrdla lahve - obrácení dnem vzhůru, hrdlo se zmrazí v solném roztoku a odstraní se korunkový uzávěr, sediment pod tlakem vystřelí ven)
6.Dosage (doplnění lahve EXPEDIČNÍM LIKÉREM - směs vína a určitého množství cukru, láhve ještě několik měsíců leží ve sklepech)

ODRŮDY
  • Pinot Noir - vzniklá vína z této odrůdy mají intenzivní zbarvení, příjemný a lahodný buket a v ústech přetrvávající chuť a dlouhou perzistenci. 
  • Pinot Meunier - dává méně zbarvená a jemná vína, celkově vína s nižším obsahem alkoholu. Dozrává poměrně spolehlivě a brzo(kratší vegetační období. Vína nemají takový potenciál archivace.
  • Chardonnay - jediná bílá odrůda na Champagne, dává vínu kyselinku a pěnivost, má intenzivnější aroma nežli na Burgundsku. Celkově jsou vína jemná a aromatická.


zpět
Copyright © 2017 SKLENKA FRANCIE