Alsasko

Rozmanitá historie této oblasti napovídá charakteru místních vín. Mezi Francií a Německem existují 2 pomyslné hranice. Tu první - územní, tvoří západní Vogézy a druhou - politickou hranicí je 25 km vzdálená řeka Rýn, která historii regionu vytváří od nepaměti (Alsasko ovšem v minulosti patřilo Německu pouze v době okupace).

Vinaři usilují o suchá pevná a silná vína. Tón zde udávají podnebí, půda a révové složení. 
To vše je srovnatelné s německými vinařskými regiony (na druhém břehu Rýna leží Bádensko). Na francouzské etiketě se tedy zobrazují názvy odrůd, což pro francouzská vína není typické (ovlivněno společnou historií s Německem).
Podle vinařského zákona musí také být zdejší vína plněna do speciálních lahví (tzv.alsaských fléten neboli flutes). Nejvyšší jakostní statut je v Alsasku označení na etiketě Grand Cru (celkem 52 vinařských poloh). Tato skvělá vína se mohou vyrábět pouze z 5 povolených odrůd (Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Muscat a Sylvaner).

Modré odrůdy 
  • Pinot Noir (dává ovocná vína s aroma a chutí červeného bobulového ovoce, sametová a hladká vína) 
Bílé odrůdy
  • Riesling (královská odrůda, která dává suchá a velmi elegantní vína, vhodná pro archivaci)
  • Pinot Gris (plná a kulatá vína vhodná k použití do gastronomie, často se zbytkovým cukrem)
  • Gewurztraminer (další vůdčí odrůda, velmi plná a aromatická vína s vůni broskví, liči nebo růže a koření)
  • Pinot Blanc (lahodná, kvalitní a stálá vína díky vyrovnané aciditě)
  • Sylvaner (opomíjená odrůda, z níž se vyrábí svěží, lehká a voňavá vína)
  • Muscat (aromatická a velmi lahodná vína)
  • další odrůdy : Chasselas a Chardonnay se používají pro šumivá vína tzv. Crémant (spolu s Pinot Blanc)
zpět
Copyright © 2017 SKLENKA FRANCIE