Burgundsko

V 1. století před Kristem zde bylo srdce římské Galie, úrodné území bylo nakonec dobyto v 5.století Burgunďany, po kterých se kraj dnes jmenuje. Během středověku se burgundské vévodství velice rozšířilo, postavilo si překrásné katedrály a paláce, shromažďovalo neocenitelná umělecká díla, zakládalo mocné kláštery a vytvářelo dědictví a tříbilo své světově proslulé vinařství.

K nejznámějším regionům Burgundska bezesporu patří tzv. Cote d´Or. Jde o největší poklad tohoto regionu. Vytváří se zde ty nejlepší červená vína z odrůdy Pinot noir na celém světě. Další samostatnou epochou je podoblast Chablis, které produkuje skvělé vína z odrůdy Chardonnay, většinou bez použití dubových sudů. Neméně známé je Beaujolais, jenž se vyrábí z odrůdy Gamay. Dalšími oblastmi, které produkují bílé i červené víno jsou Maconnais a Mercurey.

Modré odrůdy
  • Pinot Noir (odrůda, která má domov v Cote d´Or, základ pro velkolepá červená vína, určená pro dlouhodobou archivaci - u starších vín se objevují tony zeminy či venkovského dvora a u mladší vín plno červeného ovoce - v závislosti na terroir a metodě zpracování
  • Gamay (ovocná vína s aroma a chutí jahod, malin třešní, v mládí světlá barva, stárnutím dochází ke zvýšení barvy
Bílé odrůdy
  • Chardonnay (v závislosti na metodě zpracování nalezneme vína svěží, hravé, jiskrná s osvěžující aroma a chutí nebo ovlivněné dubem - tony másla, vanilky pečeného toastu, exotického ovoce)
  • Aligoté (malá výměra, především apelace Bouzeron, dává jemná a jednoduchá svěží vína)
zpět
Copyright © 2017 SKLENKA FRANCIE