Cote du Rhone

Mezi městy Vienne a Avignon se táhne údolí řeky Rhony, ve kterém se vyrábí víno již přes 2000 let. Základní kámen tohoto vinařského regionu položily prastaré kmeny Keltů, Řeků a Římanů. Dle jedné pověsti se v roce 1956 přehnal tímto údolím zimní mistrál o rychlosti 100 km/h a teplota teploměrů klesla na -15°C. Veškeré olivové háje byli poničeny a místní zemědělci se rozhodli pěstovat jen vinnou révu, která toto klima jako jediná rostlina přežila. Oblast je rozdělena na Severní a Jižní Rhonu. Obě se od sebe dosti liší různými druhy půd, mikroklimaty a především odrůdami.

V Severní části se používají pouze odrůda Syrah pro červené víno a Roussanne, Marssanne a Viogner pro vína bílá. V jižní části Rhony se do kupáží hodně používají modré odrůdy Syrah, Grenache, Mourvedre, Cinsault, Carignan pro výrobu červených vín. Bílá varianta je tvořena z hroznů Grenache blanc, Bourboulenc, Clairette. 

Podnebí v Severní části je ovlivněno kontinentálním klimatem (teplá léta a chladné zimy), většina révy vyrůstá na břidlicových svazích (nejlepší polohy mají jako podklad žulový písek). Naproti tomu Jižní Rhona je více ovlivněna Středozemím, kde jsou horká, suchá léta a deštivé zimy. Půdy zde převládají vápencové, jílové s aluviální.

Modré odrůdy
  • Syrah (tmavá barva, typická kořeněná a pepřová vůně a chuť, vyšší obsah tříslovin)
  • Grenache (vína jsou plná, tělnatá, ovocná, masitá, s vyšším obsahem alkoholu, často je tato odrůda míchána   s dalšími odrůdami)
  • Mourvedre (další odrůda používaná do kupáží, změkčuje charakter odrůdy Syrah, vína jsou plnější a mají aroma lesního ovoce, čokolády, koření)
Bílé odrůdy
  • Rousanne (intenzivní květinové a ovocné aroma, připomíná hrušky a ořechy)
  • Marsanne (produkuje velmi barevná vína, které jsou bohatá a ořechová, s náznaky koření a hrušky, bylinné tony) 
  • Viognier (květinové a ovocné aroma (broskve, meruňky, zlatavá barva a šťavnatá chuť zdobí vína z této odrůdy)
zpět
Copyright © 2017 SKLENKA FRANCIE