Languedoc Roussillon

V regionu Languedoc Roussillon se pěstuje vinná réva přes 2000 let. Za tu dobu prošlo přes území velké množství osadníků, kteří měli velký vliv na pěstování vinné révy. Oblast se rozkládá na jihu Francie od delty řeky Rhony až po hranici se Španělskem (hranice s pohoří Pyrenejí). 

Na jedné straně je toto vinařské území odborníky haněno za obrovskou nadprodukci vína (ročně vyprodukuje těžko uvěřitelných 2 miliardy lahví), které je prodáváno za relativně nízké ceny ve snaze dostat se k zákazníkovi. Strana druhá ovšem ukazuje tu přívětivější tvář tohoto regionu. Místní vinaři jsou velmi inovativní a nebojí se zavádění nových stylů a technik. Snaží se o kombinaci klasických a nových směrů v pěstování a následnému zpracování vinné révy. Nutno dodat, že mnohým se tento "nový styl" velmi daří! 

Languedoc Roussilon je domovem tzv. Vin de Pays. Konkrétně velmi známého Vin de Pays d´Oc (toto označení je zatím poslední změna ve francouzské apelačním systému, vzniklo v roce 1987). Dále se zde vyrábějí především tzv. Vin doux naturel - přírodně sladká vína. Klima je zde typicky středozemní se suchými a velmi teplými léty, podzim je také teplý a zimy bývají také slunečné. Celkově je zde podnebí s minimálními srážkami. 

Modré odrůdy
  • Carignan (malé výnosy slouží pro silná a hluboce barevná vína, která mají plno tříslovin, používá se do kupáží s Grenache, Mourvédre, Cinsault a Syrah)
  • Grenache (do kupáží - viz výše uvedeno, dává aromatická a komplexní vína, slouží pro výrobu přírodně sladkých vín - Maury, Banyuls)
  • Cinsault (při nízkých výnosech dává aromatická, svěží a lehce pitelná vína, použití do směsí, ale i pro výrobu rosé)
  • Syrah (poskytuje silná vína s dobrým obsahem alkoholu, vhodné pro zrání, vína mají intenzivní barvu s výraznou chutí, jsou plná s decentní kyselinou, vhodná též pro rosé) 
  • Mourvedre (produkuje silná vína vyšší kvality, která jsou plná a tělnatá mají intenzivní barvu a jsou bohatá na taniny, ideální pro zrání ve dřevěných sudech) 
Bílé odrůdy
  • Clairette (dává poměrně alkoholická a aromatická vína, s nižším obsahem kyselin, používá se pro výrobu šumivých vín) 
  • Piquepoul (jednoduchá suchá bílá vína, s jemným aroma, lehká a příjemná) 
  • Muscat á petits grains (aromatická odrůda, která se používá pro přípravu přírodně sladkých vín)
  • Chardonnay (příprava suchých, šumivých, ale i sladkých vín - dozrává zde dobře a má vyšší obsah cukru s ideální kyselinkou, víno má výrazné aroma) 
zpět
Copyright © 2017 SKLENKA FRANCIE