Savojsko

Vinařská oblast savojsko je roztroušená na velkém území a nevytvář kompaktní vinice. V cestě místním vinicím stojí hory, kopce a horská jezera. Region leží ve francouzských Alpách a proto páteř místní ekonomiky tvoří cestovní ruch a turistika. Savojské vinice vytváří specifické ostrovy od jihu až po sever.

Víno se pěstuje ve 4 deparmentech (Haute Savoie, Ain, Isére a Savoie). Repertoár místních odrůd je bohatý a nalezneme zde několik odrůd, které se pěstují pouze v Savojsku. Místní vinohrady často leží v méně přístupných podmínkách a vyšších nadmořských výškách, které komplikují sklizeň a proto se zde využívá výhradně manuální sklizeň (reliéf má následek množství mikroklimat a terroir - ve výsledku vzniká široká paleta a různorodost savojských vín).

Většina místních vinařů obhospodařuje svoje vinohrady v biodynamice (bez použití umělých hnojiv, pesticidů, herbicidů, umělých kvasinek, umělých laboratorních kvasinek, prováděním zelené sklizně apod.) - tudíž s maximální respektem k přírodě a tamního terroir! Tímto způsobem vznikají velmi originální a autentická vína, která se vyznačují horským květinovým aroma (spolu s mineralitou - záleží na půdním typu), příjmnou osvěžující kyselinkou a lehkostí, které je typická pro savojská vína.

Modré odrůdy
  • Gamay - pěstuje na více než 15% celkové plochy, dává vína nachové až fialové barva, které jsou určeny k rychlejší spotřebě, aroma vína je ovocné a svěžím, zábavné. Vína jsou lehčí ale delikátní, vhodné do gastronomie
  • Mondeuse - vína z této odrůdy jsou hluboké barvy(fialoková až rubínová), vhodné pro archivaci, pepřové aroma s fialkami, ostružinami či třešněmi ve svém mládí. Má vyšší obsah tříslovin.
  • Pinot Noir - minimální produkce. pouze 2% celkové plochy, přidává se do směsí, kde podporuje svěžest, ovocnost(jemné aroma malin a květin a strukturu. Díky dobré a hloubce a struktuře umožnuje archivaci.
Bílé odrůdy
  • Jacquére - Rozšířené přes 50% celkové rozlohy vinic(dobré použití i pro šumivé vína). Svěží víno s minerální příchutí a velmi lehkým květinovým aroma. Dává suché bílé víno,zábavné pití u něhož v chuti převažují jablka a kyselinky. Určeno pro rychlejší spotřebu. 
  • Altesse - suchá plná a kořenitá vína, která jsou komplexní a elegantní. Vína mají jemnou oříškovou chuť doprovozená medem a sladkými mandlemi. Aroma je příjemně květinové - fialky.
  • Chasselas - suché a lehká vína, s citrusovým a minerálním aroma, jsou určena pro rychlou spotřebu, výroba běžných stolních vín, ale i kvalitních suchých bílých s jemným perlením
zpět
Copyright © 2017 SKLENKA FRANCIE