Přírodní vína

BIODYNAMIKA
Jde o ekologický směr vinařství, který je ovšem ve svých přístupech a zásadách ještě striktnější nežli klasické bio. Tento směr vychází ze série zemědělských přednášek rakouského profesora a filosofa  Rudolfa Steinera(zakladatel Walfdorské školy). Cílem je posílení půdy a rostliny vinné révy– zvýšení úrodnosti, biodiverzity nebo obranyschopnosti apod.,  a vytvoření vína, které nezastírá svůj původ a vyjadřuje svou osobitost, jedinečnost. 
Celkové posílení souvisí s používáním různých preparátů a roztoků založené na přírodních složkách. Nejčastěji se používají roztoky na bázi mědi nebo výluhy z rostlin jako kopřiva, pampeliška, kozlík nebo řebříček. Tyto preparáty se používají jak na vinici tak i mimo ní(posílení souvisí i například s vytvářením si vlastního hnoje apod.) Tento směr navíc striktně odmítá jakékoli použití chemie(mimo malého množství síry) na vinici i ve sklepě. Celkově je samozřejmě náročnější na fyzickou práci a zakazuje použití mechanizace – což je těžké ale na druhou stranu „nutí“ vinaře aby lépe poznal svou vinici(a její potřeby) a prostředí, které následně produkuje hrozny. 
V globálu biodynamika může představovat životní cestu a směr, kterým se některý zemědělci(ne pouze vinaři) rozhodli vydat. Nabízí směr ve kterém chtějí dostát harmonie mezi pěstitelem, okolím , zemědělskými plodinami, zvířaty a neposlední řádě také vesmírem – řídí se vesmírnou energií a různými fáze měsíce(hraje důležitou roli v pěstování vinné révy u biodynamiků).
V dnešní materialisté a unifikované době, bývá často tento směr odsuzován a zesměšňován, nicméně výsledky vín vyrobených tímto směrem jednoznačně a opakovaně dokážou porazit při slepých degustacích „své slavné bratry“ vyrobené konvenčním způsobem . 
Současným guru biodynamiky bývá označován Francouz Nicolas Joly ,který založil organizaci, která sdružuje tyto vinaře – Rennaisance des Appelations“(volně přeložené návrat k terroir). Nicolas Joly šíří po světě pomocí přednášek a sérií degustací právě tento směr. Navíc přispívá i literárně, napsal 2 knihy o biodymice - Le Vin du ciel à la terre (možné sehnat i ČR – Víno z nebe na zem )a Le Vin, la Vigne et la Biodynamie (zatím není přeložené).
Co se týče certifikace a uznání určitými orgány, tak nejznámější organizací je DEMETER – nejstarší a nejznámější organizace, která je uznávána mezinárodně.  Tato organizace určuje minimální požadavky na výrobu se statusem biodynamika(má některá další pravidla jako lahvování podle fázi měsíce – vliv na sedimentaci vína apod.) 

zpět
Copyright © 2017 SKLENKA FRANCIE